PENSAMENTS OBSESSIUS

Introducció

El Trastorn Obsessiu-Compulsiu (TOC) és una condició mental que afecta milions de persones a tot el món. Sovint, es caracteritza per la presència de pensaments intrusius i repetitius que generen ansietat significativa. Aquests pensaments obsessius poden ser incontrolables, la qual cosa porta a la realització de comportaments compulsius amb l’objectiu d’alleujar l’ansietat. En aquest article, explorarem a fons la part del pensament en el TOC i com afecta la vida de qui ho pateix.

Pensaments Obsessius

Els pensaments obsessius són el fonament bàsic del TOC. Aquests pensaments són idees, imatges o impulsos no desitjats que es repeteixen de manera persistent en la ment d’una persona. Poden abordar una àmplia varietat de temes, com la por a la contaminació, la preocupació per la seguretat dels éssers estimats o pensaments religiosos intrusius. El que tenen en comú és el seu caràcter pertorbador i la incapacitat de la persona per desfer-se’n voluntàriament.

És important destacar que les persones amb TOC saben que els seus pensaments obsessius no són racionals ni realistes. No obstant això, l’ansietat que generen és tan intensa que sovint senten la necessitat de realitzar certes accions per reduir aquesta ansietat.

Relació entre Pensaments Obsessius i Comportaments Compulsius

Els pensaments obsessius són l’espurna que encén la flama dels comportaments compulsius. Per alleujar l’ansietat que generen aquests pensaments, les persones amb TOC recorren a accions repetitives i ritualistes conegudes com a compulsió. Per exemple, algú amb por a la contaminació pot rentar-se les mans repetidament fins que senti que estan netes, fins i tot si això implica passar hores en aquest acte. Aquestes compulsions temporàriament alleugeren l’ansietat, però només perpetuen el cicle del TOC.

Impacte en la Vida Quotidiana

El TOC pot tenir un impacte significatiu en la vida diària de qui ho pateix. Els pensaments obsessius i les compulses poden consumir una quantitat significativa de temps i energia, fet que dificulta la concentració en altres tasques i activitats importants. Les relacions personals i professionals també poden veure’s afectades, ja que el TOC pot fer que les persones evitin situacions socials o tasques que desencadenin les seves obsessions.

Tractament

1. Teràpia Cognitivo-Conductual (TCC):

La TCC és un tipus de teràpia que ajuda a entendre i controlar els teus pensaments obsessius de manera millor. Aquí tens algunes coses que es fan a la TCC:

  • Exposició i Prevenció de Resposta (EPR): Aquesta és una manera de practicar amb les coses que et fan ansiar sense fer les coses que normalment fas per aclarir-te. Això t’ajuda a sentir-te millor amb el temps.

  • Canviar com penses: Aquí aprens a veure els teus pensaments obsessius d’una manera diferent i a canviar-los per fer-los menys dolents.

  • Meditació i respiració tranquil·la: Això t’ajuda a relaxar-te i a no deixar que els teus pensaments obsessius t’afectin tant.

2. Medicaments:

Algunes persones prenen medicaments per ajudar amb els seus pensaments obsessius. Aquests medicaments poden fer que els pensaments no siguin tan forts i et poden ajudar a sentir-te millor.

3. Ajuda de Grup i Parlar amb Altres Persones:

Parlar amb altres persones que entenen el que passes pot ajudar molt. Pots fer-ho amb un grup de persones que també tenen pensaments obsessius o amb amics i familiars que et suportin.

4. Educació i Recursos:

És important que entenguis més sobre els teus pensaments obsessius i com tractar-los. Hi ha llibres, pàgines web i grups de suport que poden ser útils.

 

 

Més articles